Acasă Cărți Cinci scriitori români contemporani pe care să-i citești

Cinci scriitori români contemporani pe care să-i citești

1717
0
autori romani

În era în care toată lumea are acces la informație, descoperirea unor noi autori este la un click distanță. Literatura română contemporană are foarte multe de oferit, dar cum stăm prost la capitolul promovare sau pentru că se promovează mereu aceiași autori, poate nu întotdeauna cei care scriu opere de calitate, multe titluri nu ajung la urechile publicului larg.

Mi-am propus să citesc cât mai variat, să găsesc cât mai mulți autori români contemporani, care scriu nu doar ficțiune despre perioada comunistă, iar în călătoria mea am citit mai multe titluri despre care aș vrea să afle cât mai multă lume. Mai jos vă vorbesc despre cinci cărți pe care le-am citit și care mi-au „furat” câteva ore din viață, ore pe care le-am petrecut cu mare drag imersată în poveștile țesute de autori.

Pene, morminte și flori de M. K. Lynn

Voi începe cu Pene, morminte și flori de M. K. Lynn. Este primul volum din trilogia omonimă și, după cum v-ați dat seama după titlu, este un Dark Fantasy. Acțiunea are loc în Londra, unde Binele, Răul și ce e pe lângă luptă pentru supremație. Urmărim acțiunea din perspectiva familiei Brown, care sunt Îngeri, aflați în căutarea unui nou Gardian. Între timp, Demonii încep să comploteze ceva, iar în Leeferion – Iadul universului – o nouă regină se înalță, pregătită să schimbe regulile jocului ce au existat și rezistat mii de ani.

Pene, morminte și flori de M. K. Lynn este un volum promițător, unde ideea de Înger și Demon este bine ancorată în realitatea narațiunii, iar Gardianul, un element fantasy mai rar întâlnit, este bine explicat și portretizat.

Despre tristețea femeilor frumoase de Andrei Ruse

Dacă vă place mai mult proza scurtă, dar tot cu elemente de Fantasy, Despre tristețea femeilor frumoase de Andrei Ruse este volumul pe care-l căutați. Andrei Ruse nu este la prima sa carte, dar cu stilul său ușor melancolic, personajele realiste, toate purtând câte o fărâmă de traumatizare în suflet, acțiune amplasată în realitatea imediată, dar nu tocmai cea adevărată, transformă acest volum într-o călătorie cu opriri dese, scurte, ducând cititorul dintr-o poveste în alta.

Fiecare povestire are, ca personaje principale, femei, fiecare atât de diferită una față de alta, atât de unică, într-o întâmplare atât de intimă, încât fiecare povestire are potențialul de a se transforma în roman. Andrei Ruse știe să scrie proza scurtă în așa fel, încât nu rămâi cu senzația că ceva a rămas nespus, că personajele nu au fost reale, că povestea nu a avut loc.

autori romani

Minus infinit de Renert Desout

Și dacă tot suntem pe tărâmul ideilor trecute pe hârtie, următoarea carte despre care vreau să vă vorbesc este Minus infinit de Renert Desout – un roman scurt, dar cu un ritm foarte bine cadențat, despre lumea de dincolo. Mai exact, în Minus infinit citiorul pășește într-un bar unde sunt adunați tot felul de oameni, care nu se cunosc între ei. Li se spune că au murit și că sunt aici în așteptarea momentului când se va deschide ușa spre viața de dincolo, așa că străinii nu au altceva mai bun de făcut decât să se cunoască între ei, să-și înece mințile în băutură sau pur și simplu să aștepte.Renert Desout creează în câteva zeci de pagini o poveste interesantă, într-un decor aparent banal sau lipsit de potențial pentru o narațiune antrenantă. Autorul creionează personajele destul cât să-ți dai seama de unde provin și ce fel de oameni sunt, dar te lasă să ghicești care sunt motivele lor sau cum au de gând să reacționeze la o anumită situație. Minus infinit este cartea perfectă pentru o seară în care melancolia acaparează sufletul unui cititor, pentru că senimentul este potențat de acțiunea antrenantă și de finalul destul de neașteptat.

autori romani

Astăzi a fost o zi bună de Cristina Zarioiu

Cu siguranță nu toți cititorii caută un volum de ficțiune pe care să-l devoreze în liniște, iar datorită situației curente, în această vară nu toată lumea se poate bucura de o vacanță ca pe vremuri. O variantă de a alunga gândurile negre despre o călătorie anulată este lecturarea unui jurnal de călătorie, dacă acest tip de lectură este pe placul vostru.

În Astăzi a fost o zi bună, Cristina Zarioiu își împărtășește impresiile despre trei călătorii în diferite părți ale lumii și în propriului suflet. În prima călătorie, Cristina povestește despre plecarea în SUA, despre bagajul plin de așteptări și de evenimentele care marchează vacanța în țara făgăduinței. După asta, urmează întoarcerea în București, unde autoarea mai face o călătorie – de data aceasta, în interiorul său – și își reevaluează viziunea despre viață, datorită unui eveniment apărut din senin, care o schimbă pentru totdeauna. Apoi, urmează jurnalul din cea de-a treia călătorie, de data aceasta pe continentul african – o vacanță cu mult diferită față cea din State. Cristina scrie atractiv, e ușor să o urmărești și să vezi prin ochii ei locurile, oamenii, impresiile, iar lectura îți oferă impresia că ești alături de autoare, călătorind împreună cu ea.

Nono de Renata Carageani

Dacă sunteți cititori pasionați de lecturi care să vă întoarcă lumea pe dos, Nono de Renata Carageani este acea carte ce pare o poveste pentru copii, la suprafață, dar se adeverește a fi o lectură ce te surprinde. Nono este o jucărie de pluș care decide să-și caute familia, iar călătoria sa se dovedește a fi mult mai dificilă decât a crezut, plină de descoperiri atât în ceea ce privește lumea în care trăiește, cât și propriul suflet. Scrisă într-un stil aparent simplu, cartea te surprinde prin ideile ce apar pe ici, pe colo, acțiunile personajelor sau situațiile în care se regăsesc acestea, situații care sunt departe de a fi doar o călătorie a unor jucării într-o lume ce nu le aparține.

Acestea sunt cărțile pe care vă invit să le descoperiți și care să vă arate că autorii români contemporani au ce oferi unui public plictisit de lecturile obligatorii pentru școală sau de volumele promovate excesiv. Ce titlu v-a atras atenția?

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.