Acasă Gimnaziu Educație prin film – European Film Factory aduce cinematograful în școli

Educație prin film – European Film Factory aduce cinematograful în școli

1925
0

Începe sau nu începe școala? Și dacă începe, va fi online sau offline? Aceasta este, în cea mai simplă formulare, dilema cu care se confruntă în aceste zile de început de toamnă profesori, elevi, părinți. Dincolo de dileme, există însă întotdeauna creativitate și dorința de a face ca lucrurile să meargă mai departe, prin găsirea de soluții care să vină în sprijinul profesorilor și al elevilor dornici să exploreze noi laturi ale educației.

Un astfel de proiect inovator este European Film Factory, inițiat de Institutul Francez și realizat în parteneriat cu ARTE Education și cu European Schoolnet, co-finanțat prin programul Creative Europe (diviziunea Media) al Uniunii Europene. Lansată de curând, platforma www.europeanfilmfactory.eu oferă profesorilor și elevilor vizionarea gratuită a 10 filme europene premiate la diferite festivaluri, precum și numeroase sugestii de activități educative, pornind de la aceste filme.

Ințitatorii proiectului, împreună cu profesori din 8 țări europene, care au lucrat la realizarea platformei, și-au propus crearea unei comunități europene de profesori și de elevi prin intermediul patrimoniului cinematografic european. De asemenea, proiectul urmărește sensibilizarea cu privire la importanța educației în domeniul cinematografiei, descoperirea diversității și a bogăției cinematografiei europene, promovarea unor metode pedagogice inovatoare, interactive și transversale, adaptată nevoilor, așteptărilor și practicilor publicului tânăr, precum și readucerea publicului din sălile de cinema.

Cine are acces la European Film Factory?

Platforma www.europeanfilmfactory.eu este destinată utilizării de către elevi (cu vârste între 11 și 18 ani) și profesori. Utilizarea ei este gratuită și necesită crearea unui cont (de elev sau de profesor), prin intermediul căruia se obține acces la catalogul de filme și la instrumentele didactice care însoțesc fiecare film.

Utilizatorii înregistrați pot viziona filmele direct pe platformă sau le pot descărca în anumite condiții ce țin de respectarea drepturilor de autor. Fiecare film este însoțit de o prezentare din care utilizatorii pot afla informații inedite despre filmul în sine (surse de inspirație, context cultural, rezumat), dar și despre regizorul care la realizat. De asemenea, pentru fiecare film în parte există câte un kit pedagogic destinat profesorilor care doresc să vizioneze filmul împreună cu elevii și apoi să inițieze diverse activități educative, pornind de la vizionarea filmului. Kiturile pot fi descărcate și utilizate, de asemenea, în mod gratuit.

Platforma este disponibilă în 8 limbi: engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, greacă, omână, poloneză. De asemenea, toate kiturile ce însoțesc filmele sunt și ele traduse în cele 8 limbi.

Ce filme pot fi vizionate catalogul EFF?

Cele 10 filme din catalogul European Film Factory sunt:

Good bye, Lenin!(Germania, 2003)

A Swedish Love Story (Suedia,1969)

Stella (Grecia, 1955)

Cele 400 de lovituri (Franța, 1958)

Billy Elliot (Marea Britanie, Franța, 2000)

12:08 East of Bucharest (România, 2006)

Europa Europa (Polonia, Germania, Franța, 1990)

La Strada (1954)

En Tierra Extrana (documentar, Spania, 2014)

The secret of Kells (animație, Irlanda, Franța, Belgia, 2009)

Toate filmele au subtitrare în fiecare dintre cele 8 limbi menționate mai sus. Filmele sunt însoțite, așa cum spuneam, de sugestii de activități ce pot fi făcute cu elevii, prin care profesorii pot explora un nou tip de educație – educația prin cinematografie.

Ce mai oferă European Film Factory?

Pe lângă vizionarea gratuită a celor 10 filme din catalog și accesul la informații despre filme și la kiturile pedagogice pentru profesori, European Film Factory le oferă utilizatorilor posibilitatea de-ași cultiva pasiunea pentru cinematografie, prin participarea la crearea comunității European Film Factory pe canalele de Facebook, Instagram, YouTube sau Twitter.

Până la finalul anului 2020 vor fi organizate mai multe workshopuri gratuite pentru profesorii de pretutindeni, în cele 8 limbi ale proiectului. În cadrul lor, profesorii se vor putea familiariza cu platforma www.europeanfilmfactory.eu și vor afla cum pot face cu elevii lor educație prin intrmediul filmelor, indiferent de disciplinele pe care le predau.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.