Acasă Vacanță Activități de vară pentru copii de 12 ani

Activități de vară pentru copii de 12 ani

2635
0
activitati copii

Chiar dacă la prima vedere pare mai simplu de gestionat, preadolescența are și ea provocările ei, mai ales atunci când vine vorba de modul în care copiii își petrec timpul liber. Între 11 și 14 ani (limitele sunt, evident, subiective), copiii trec printr-o perioadă în care au loc schimbări semnificative din mai multe puncte de vedere, iar asta se reflectă și în modul în care își petrec timpul liber.

Prea mari pentru a se mai juca cu jucării sau chiar pe tabletă, prea mici (încă) pentru a umbla singuri hai hui prin oraș sau pentru a-și lua un job de vară pentru adolescenți, nu de puține ori se plâng că se plictisesc. Și ar trebui să îi credem pe cuvânt, pentru că într-adevăr e greu să petreci o vară întreagă acasă, făcând lucruri de care te-ai plictisit și neștiind foarte clar ce alte lucruri noi și interesante ai putea să faci toată vacanța.

Dacă vrei să îi vii în ajutor copilului tău preadolescent în această problemă, în primul rând nu îl judeca și nu-i reproșa faptul că se plictisește. Iar dacă vrei să rezolvi problema, ai putea încerca una dintre sugestiile de mai jos.

Caută-i un „job” în casă, la bunici sau la prieteni!

E prea mult spus „job”, însă ai putea să îți ajuți copilul să devină mai responsabil și să aibă sentimentul că face un pas înainte spre a fi considerat mai matur, încredințându-i o activitate remunerată. De exemplu, poate să scoată cățeii vecinilor la plimbare sau să facă babysitting cu frați sau verișori mai mici sau, de ce nu, să își ajute bunicii de la țară la diferite munci. Remunerația, indiferent că este sau nu simbolică, e bine să fie negociată de la început, la fel ca și condițiile „jobului”.

Ora de lectură

Acordă-i o oră pe zi sau măcar la câteva zile, în care să citiți împreună. Nu e nevoie să mai subliniem cât de important e cititul la această vârstă. Ideea e să nu fie făcut „din obligație”, ci din plăcere. Citiți aceeași carte sau cărți diferite și faceți diferite provocări de genul: cine termină primul de citit sau cine reușește să prezinte cel mai atractiv cartea sau puteți face chiar scurte video-uri inspirate din carte pe care să le postați pe Tik Tok, de exemplu, că tot e în trend. Ideea e să faceți împreună activități legate de citit, nu doar să îți bați la cap copilul să pună mâna pe-o carte.

Drumeții de weekend

Poate că tu nu ești în vacanță și în timpul săptămânii ai serviciu, așa că încearcă măcar în weekend să îți scoți familia din rutină. Explorați împrejurimile localității, faceți drumeții, cu bicicleta sau pe jos, în funcție de preferințe. Ideea e ca din două zile de weekend, măcar una să o petreceți în afara casei, făcând activități care presupun mișcare și explorare.

Jocuri de familie

Poate că nu e neapărat cea mai originală idee, dar ați putea organiza un campionat de scrabble, de rummy, de Activity sau de orice alt joc de familie. Faceți-vă un obicei din a juca jocuri de familie măcar o dată sau de două ori pe săptămână. Sau, dacă este mai convenabil, încurajează-ți copilul să facă acest lucru împreună cu prietenii sau cu verișorii săi.

Lasă-l să gătească singur!

Îți amintești când copilul tău era curios și voia să facă șnițele sau clătite împreună cu tine și se murdărea din cap până în picioare? Ei bine, acum e momentul să înceapă să le facă singur și să fie apreciat pentru rezultate. Sunt mari șanse ca murdăria pe care o face să fie la fel de mare, dar este o bună ocazie pentru a-i explica faptul că atunci când gătești trebuie să faci și curat după.

Nu-i alunga toată plictiseala!

Exact! Ai înțeles bine! Chiar dacă se plânge de plictiseală, lasă-ți copilul preadolescent să se și plictisească din când în când. Specialiștii spun că plictiseala face parte din procesul de evoluție a copilului, fiind un stimul al creativității. Nu este nevoie să îți ții copilul mereu ocupat cu ceva. Dă-i voie să se și plictisească și să descopere singur ce îi place să facă.

Ideea este, de fapt, să conștientizezi că preadolescența copilului tău este etapa de care ar trebui să profiți la maximum pentru a-ți petrece încă timp cu el, pentru că în curând nu vei mai avea acest privilegiu. Mai este puțin până când adolescentul tău își va dori din ce în ce mai puțin să petreceți prea mult timp împreună sau să faceți împreună tot felul de activități. Așa că profită acum, cât mai poți, pentru a te bucura de timp de calitate petrecut voluntar împreună!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.