Vara este anotimpul cireșelor, al nopților lungi, acompaniate de miile de insecte, al vacanțelor la mare sau la munte. Dar este și anotimpul examenelor, al deciziilor importante în ceea ce privește următoarea etapă educațională, al stresului și al stării de anxietate.
Îmi amintesc cum a fost vara în care am dat bacul și în care am aplicat pentru facultate – stresantă, caldă, cu timpul scurgându-se printre degetele mele, cu decizii pe care trebuia să le iau imediat, fără să tergiversez. În astfel de momente, cititul era oaza mea de liniște și de izolare de lumea reală, care mă presa și mă forța să mă maturizez în câteva luni. Și pentru că știu cum este să trăiești o vară „decisivă”, vă propun zece titluri pe care să le parcurgeți pentru a fugi departe de lumea dezlănțuită.
1. Europolis de Jean Bart
Voi începe lista cu un volum care m-a impresionat mult în momentul în care l-am citit. Este vorba despre Europolis de Jean Bart. Publicat în 1933, redă atmosfera Sulinei de altădată, când micul orășel de astăzi era un important port. Romanul oferă o imagine de ansamblu despre un oraș portuar unde visele femeilor frumoase se năruie, unde miturile și bârfa distorsionează realitatea și distrug viața unui om, dar și unde tradițiile și modurile de viață a diferitor popoare ce conviețuiesc într-o societate pestriță sunt redate fidel.
2. Șoseaua Jellicoe de Melina Marchetta
O altă carte numai bună de citit în această perioadă este Șoseaua Jellicoe de Melina Marchetta. Acțiunea are loc într-o pădure unde există o școală internat pentru copii abandonați sau care provin dintr-un mediu nefavorabil. Cititorul urmărește povestea lui Taylor, o adolescentă care încearcă să-și amintească despre trecutul ei și despre mama care a abandonat-o. Șoseaua Jellicoe nu este doar o carte despre lupta aparent ilogică pentru teritoriu care are loc între niște adolescenți, ci și un roman despre anxietățile pe care le au adolescenții, căutarea unor răspunsuri la întrebările pe care adulții le evită, înțelegerea propriilor sentimente și acceptarea faptului că visele nu sunt mereu menite să se împlinească.
3. Cartea Mironei de Cella Serghi
Cu următorul volum ne întoarcem la literatura română: Cartea Mironei, un volum mai puțin cunoscut al autoarei Cella Serghi, este demn de luat în considerare în această vară. Scris sub forma unor fragmente de scrisori și file de jurnal, pe alocuri fără a urmări cronologic evenimentele, Cartea Mironei înfățișează societatea românească de altădată, Bucureștiul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și încercarea unei fete idealiste să supraviețuiască în realitatea deloc liniștită a vremii. Romanul semnat de Cella Serghi este o fereastră deschisă spre secolul trecut, înfățișând structura societății și preocupările oamenilor de atunci, dar și dorința arzătoare a unei femei tinere de a vedea frumosul în evenimentele funeste care o prind în cea mai înfloritoare perioadă a vieții.
4. Cele O Sută de Mii de Regate de N. K. Jemisin
Pentru cei care sunt devotați genului fantasy, recomand un volum care face parte dintr-o trilogie, dar poate fi citit și de sine stătător. Cele O Sută de Mii de Regate de N. K. Jemisin este o poveste fantastică despre putere, trădare, tactică de război și încercarea de a supraviețui contrar tuturor piedicilor ivite în cale. Protagonista, o adolescentă ce și-a petrecut majoritatea vieții în provincie, este chemată de bunicul ei, conducătorul lumii, în capitală. Până atunci dezinteresat de o nepoată pe care nu a văzut-o niciodată, bărbatul decide să o facă moștenitoare a tronului, iar acest lucru nu este acceptat de curteni. Cartea te ține în priză atât datorită evenimentelor ce au loc, cât și datorită protagonistei care nu este clasica fată-ce-trebuie-salvată-de-un-prinț-chipeș. N. K. Jemisin creează o lume fermecătoare, iar construcția magiei în universul romanului este una ingenios realizată.

5. Pappilon de Henri Charriere
Pentru cei care preferă romanele de aventură, o lectură perfectă pentru vară este clasicul roman semnat de Henri Charriere, Pappilon. După ce este învinuit de omor, protagonistul este exilat din Franța și în anii 30 ai secolului trecut, ajunge pe Insula Diavolului, una dintre cele mai oribile și inumane închisori a vremii. Abia acostat pe insulă, imediat decide să fugă și, în mintea sa, un plan de evadare își face locul. Papillon este un roman de aventură savuros prin modurile ingenioase în care protagonistul reușește să evadeze, prin lumea pestriță și comunitățile băștinașe care îi vin în întâmpinare pe parcursul anilor de fugar.
6. Acolo unde cântă racii de Delia Owens
Un roman care ar atrage mai mult partea feminină a populației este Acolo unde cântă racii de Delia Owens. Acțiunea are loc în America și urmărește destinul unei fetițe ce provine dintr-o familie nefavorabilă ce locuiește în mlaștină, departe de civilizație. Încetul cu încetul, mama, apoi frații ei, o părăsesc și la nici 10 ani, copila trebuie să învețe să-și poarte singură de grijă și pe parcurs, întâlnește un băiat care o învață să citească. Romanul urmărește copilăria, adolescența și maturitatea tinerei, pasiunea ei pentru flora și fauna locală și felul în care este percepută de către oamenii din satul din apropiere. Acolo unde cântă racii este o carte plină de pasaje lirice, de descrieri fascinante a mlaștinii și a viețuitoarelor acesteia, dar și o lectură ce explorează sensibilitatea feminină, fricile și bucuriile unei copile lăsate de izbeliște, nesiguranța unei adolescente timide și tristețea unei femei în plină floare.
7. Omulețul din perete și alte povestiri fantastice de Marian Coman
Pentru cei care nu au răbdare (sau chef) pentru un roman, recomand volumul Omulețul din perete și alte povestiri fantastice de Marian Coman, o carte ce cuprinde o serie de fragmente care aparent nu au legătură între ele, dar odată ce parcurgi volumul, începi să descoperi urmele unui personaj în povestea altuia. Fiecare fragment este unic și introduce cititorul într-o lume care este aparent obișnuită, dar care, prin intermediul personajelor, demonstrează că realitatea poate avea mai multe fețe. Volumul semnat de Marian Coman oferă o serie de povești horror ce au loc în spațiul autohton și te fac să-ți ții respirația, care te fascinează și rămân cu tine și după ce termini de citit volumul.
8. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa
Acum ceva timp, am citit o carte ce face parte din categoria acelor volume ce-ți ating sufletul și care te înduioșează, iar recent am aflat că s-a tradus și la noi. Este vorba despre Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa, iar titlul vorbește de la sine. Romanul este un jurnal ce-i aparține lui Nana, un motan care s-a auto adoptat, iar acțiunea începe cu decizia proprietarului său de a-i găsi un nou cămin. Motanul este acela care informează cititorul atât despre locurile pe care le vizitează, cât și despre oamenii pe care-i întâlnește alături de proprietarul său, arătând perspectiva unei feline într-o formă credibilă. O poveste ce te plimbă prin pitoreasca Japonie, Memoriile unui motan călător este o însumare de emoții plasate în cele mai colorate decoruri, arătând vastitatea sufletului uman (și pisicesc).
9. Nuferi negri de Michel Bussi
O vară literară nu se poate lipsi și de un roman polițist, iar recent am citit unul cât se poate de potrivit pentru acest anotimp. Nuferi negri de Michel Bussi urmărește o crimă comisă în satul Giverny, locul în care celebrul pictor Claude Monet a pictat în ultimii 30 ani din viața sa. Nu apare niciun martor, sătenii, deși se cunosc toți între ei, nu au văzut și nu au auzit nimic, iar poliția nu are cu ce să lucreze. Romanul semnat de Michel Bussi are o multitudine de personaje bine reprezentate, iar dialogurile între acestea sunt realiste, variate, deseori amuzante și bine scrise. Cartea abundă în pasaje descriptive despre viața și opera lui Claude Monet, fără însă a prinde un aer academic.

10. Mâța Vinerii de Doina Ruști
Ultima, dar nu și cea din urmă carte pe care vă recomand să o citiți vara aceasta este Mâța Vinerii de Doina Ruști. O poveste fantastică dintr-un București fanariot, volumul urmărește soarta unei fetițe care este trimisă din provincie în capitală la un unchi, doar ca să descopere că acesta este înjunghiat înaintea venirii ei. Fără a ști ce să facă și încotro să o apuce, fetița ajunge în niște împrejurări bizare, iar întrebările se adună, afundând protagonista și automat și cititorul într-o lume greu de descifrat. Mâța Vinerii este un volum ce prezintă viața capitalei de pe vremea domniei fanariote, introducând iscusit personaje misterioase și obiecte magice care exacerbează atmosfera de târg ce domnește în Bucureștiul acelor vremuri. Doina Ruști are un stil ușor de urmărit, iar personajele pe care le creează sunt delicioase prin realismul lor: lăsând la o parte latura fantastică, fiecare are cusururi și trăsături definitorii, trăsături pe care le putem descoperi la oamenii din jurul nostru.
Voi ce v-ați propus să citiți vara aceasta?