Acasă Comunicare Câteva lucruri pe care mi-aș dori ca părinții mei să NU le...

Câteva lucruri pe care mi-aș dori ca părinții mei să NU le facă în social media

2241
0
social media

Internetul este locul unde în momentul de față toată lumea poate afla (aproape) orice despre toată lumea și asta e ceva cu care ne-am obișnuit, căci în secolul al XXI-lea aproape totul pare să fie posibil. Nu mă înțelegeți greșit, nu cred neapărat că acest lucru reprezintă ceva negativ, ba chiar are multe avantaje, căci uneori, având la dispoziție atât de multe informații, ne este mult mai ușor să luăm decizii și să alegem persoanele cu care să interacționăm. Totuși, nu toate informațiile pe care ni le oferă internetul sunt și corecte sau adevărate. Și aici putem intra într-un subiect controversat și interminabil, dar nu o voi face acum. Ceea ce vreau să spun este că imaginea pe care ne-o construim în social media are un impact major în viața noastră și poate influența modul în care ceilalți ne percep.

Familia reprezintă, în general, o sursă cel puțin credibilă de informații cu privire la viața noastră. Așa că ceea ce fac părinții noștri pe rețelele sociale ne vizează adesea, direct sau indirect. Din nou, n-aș vrea să fiu greșit înțeleasă; părinții au și ei dreptul, ca oricare dintre noi, să se exprime liber în social media, însă, din păcate, am constatat că aceștia au tendința de a se lăsa duși de valul unui adevărat fenomen care se manifestă atunci când vine vorba de postări legate de familie, fenomen pe care l-am putea numi “oversharing”, ca să rămânem în spiritul limbajului folosit în social media. Cu alte cuvinte, părinții au adesea tendința de a distribui pe conturile lor anumite lucruri pe care noi, adolescenții, nu ne dorim să le vadă toată lumea. Partea simpatică e că gestul lor este total inocent, căci ei postează în neștire, fără să își dea seama că pe noi ne deranjează uneori acțiunile lor.

Foto: Pixabay

Spre exemplu, ca proaspăta majoră, am început să conștientizez că anumite postări făcute de ai mei mi-ar putea afecta imaginea în anumite medii sociale (nu la modul grav, ce-i drept), iar acest lucru mă deranjează într-un oarecare fel. Știu, sună destul de aiurea să exprim aceste gânduri ca niște reproșuri, fiindcă știu că familia mea nu postează cu intenția de a-mi face rău, ci o face pentru că mă iubește și vrea să se mândrească cu mine în anumite circumstanțe. Și, recunosc, ai mei nu au comis până acum postări ireparabile. Totuși, am făcut o listă cu câteva lucruri pe care cred că niciun adolescent nu prea se simte confortabil ca propriii părinți să le facă în social media:

Nu mai postați poze cu noi, fără a ne întreba înainte!

Este tare enervant să mă trezesc că văd pe Facebook anumite poze cu mine pe care eu nu le vreau pe internet din varii motive. Probabil că sunteți familiarizați cu pozele făcute de părinții voștri în excursii, în vacanțe, etc. Prin urmare, știți că aceștia vor să capteze orice moment, inclusiv pe cele în care mâncăm, dormim sau ne batem cu frații noștri mai mari sau mici, considerându-le amuzante. Înțeleg nevoia de a împărtăși cu lumea orice moment simpatic, dar, sincer, chiar nu simt nevoia ca oamenii să mă admire în timp ce mănânc ori să îmi vadă poziția de dormit, eventual cu gura deschisă și cu părul ciufulit. Pe moment poate fi amuzant, dar în timp, când te uiți la poze și ai altă vârstă, îți dai seama că aceste lucruri te pot afecta în cercurile de prieteni, în relațiile amoroase sau chiar la job. Este destul să fie cineva foarte interesat de viața ta și să scotocească un pic prin social media ca tu să fii nevoit/ă să te simți stânjenit/ă de postările acestea „inocente”.

Nu ne mai etichetați în postări irelevante pentru noi!

Ok, n-am nimic personal cu pozele drăgălașe cu piscuțe, cu cafeluțe, cu floricele și nici cu articolele amuzante pline de cine știe ce trăznăi. Fiecare postează ce vrea pe contul lui, la urma urmei, dar acest lucru devine o mică problemă atunci când te trezești tăguit într-o postare care nu te reprezintă în vreun fel. Poate că vouă, dragi părinți, vi se pare interesant și amuzant și credeți că e de interes pentru noi respectivul material, dar, știți, pentru asta există messenger-ul. Dacă chiar credeți că e ceva ce ne-ar putea interesa pe noi, adolescenții, trimiteți pe messenger, nu ne mai etichetați în postări publice.

Nu ne mai scrieți mesaje sau comentarii cu rol de mesaje pe profilul public!

Trebuie să precizez că nu țin minte să fi pățit acest lucru  cu ai mei (poate doar când eram mai mică), dar cunosc destul de multe persoane de vârsta mea care au avut „plăcerea” de a experimenta primirea mesajelor private pe profilul public de Facebook de la părinții lor și pot să vă garantez că nu prea erau încântate. Cu siguranță intențiile părinților nu sunt rele, dar cred că uneori nici ei nu prea știu ce fac și cine vede mesajele. Din nou, pentru asta există messenger, unde poți trimite mesaje private, pe care le pot vedea doar expeditorul și destinatarul, nu toată lumea.

Nu mai postați poze cu noi de pe vremea când eram bebeluși!

Postarea fotografiilor cu bebeluși creează o adevărată isterie. Nu înțeleg de ce mamele (mai ales) își umplu profilul personal cu poze cu bebelușii lor. Adică, în primă fază, înțeleg entuzsiasmul, dar ar trebui să existe și o „a doua fază” în care să gândească un pic pe termen lung. Să zicem că acest punct este legat de primul, cu postarea pozelor în general.  Dar pozele cu bebeluși au un statut special. De multe ori am văzut poze cu anumite persoane, pe social media, de când erau copii mici (alea de botez, clasice sau cele de la bunici sau cele de la mare). Sunt drăgălașe, nu contest, dar persoanele în cauză se pot simți cam stânjenite când le revăd, peste ani, pe internet, și odată cu ele o lume întreagă le poate vedea. Consider că aceste tipuri de poze sunt intime și ar trebui să fie păstrate doar în albume de familie.

social media
Foto: Pixabay

Nu vrem să fim live pe social media!

V-am zis mai sus că părinții au tendința de a surprinde orice moment, mai ales în călătorii. De data aceasta nu mai vorbesc despre poze, ci despre live-uri, în care surprind absolut orice mișcare, iar noi suntem una dintre „țintele” lor preferate. Nu știu câtă lume urmărește un live de genul ăsta, dar e total aiurea să fii surprins/ă în toate pozițiile care poate pe tine te deranjează. Mai mult decât atât, pe unele rețele de social media live-ul se salvează automat ca video, deci va rămâne pentru ceva timp în noutățile din profil. Personal, când ai mei mai fac live-uri mă simt ca un subiect pentru un documentar și nu e deloc comod.

Nu mai dați follow prietenilor noștri și (mai ales) nu le mai comentați la poze!

Problema asta este cam 2 în 1, să zicem. Adăugarea prietenilor propriilor copii pe conturile de social media și comentariile lăsate la pozele acestora reprezintă un alt obicei pe care unii părinți îl au. Desigur, fiecare are dreptul da a adăuga pe cine vrea în propria rețea de prieteni pe social media, dar adolescenții se simt în general destul de stânjeniți când familia lor adaugă prieteni sau oameni din anturajul lor, pe care, de multe ori, părinții nici nu îi cunosc în realitate. Motivul este unul destul de evident: noi, adolescenții, preferăm să avem viața socială adolescentină separată de familie, iar faptul că părinții ne invadează această zonă a vieții ne cam frustrează. Ne dorim să fim mai independenți, iar social media este unul dintre refugiile noastre, unde preferăm să fim lăsați în pace uneori. Mai mult decât atât, când rudele comentează la postările prietenilor noștri, ne simțim mult mai stânjeniți, pentru că nu ne invadează doar viața noastră virtuală, ci și pe cea a prietenilor.

Nu mai dați share la toate postările noastre!

Cred că este cel mai enervant lucru, din câte pot face părinții (sau bunicii) pe rețelele sociale. Este agasant când cineva îmi distribuie o poză, o postare mai personală, pentru că ceea ce postez eu despre mine este strict pentru a fi văzut pe profilul meu și nu pe al altora. Pot să înțeleg când îmi este distribuită o poză de familie sau un eveniment special din viața mea, însă când vine vorba de poze doar cu mine sau de postări care nu au relevanță pentru publicul larg, mă simt invadată și puțin stânjenită. Desigur, avem setări de confidențialitate care îi pot împiedica pe părinții entuziaști să dea share la tot ce văd pe profilul nostru, dar aș zice că e important ca ei să înțeleagă de ce nu e ok să facă asta, înainte de a le impune tehnic anumite restricții.

Nu știu câți dintre voi au experimentat cele precizate mai sus, dar dacă ar fi să vă dau un sfat, acela este să nu ezitați să le spuneți deschis părinților voștri că vă deranjează anumite acțiuni făcute de ei în spațiul virtual și care vă vizează direct sau indirect. S-ar putea să nu fie ușor, dar cred sincer că o discuție pe tema asta este binevenită și că este mult mai bună decât să apelați din prima la setările de confidențialitate pentru a le impune anumite restricții părinților voștri în relaționarea pe care o aveți cu ei în social media.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.