În epoca în care trăim tehnologia reprezintă o provocare pentru mulți dintre părinți. Cu fiecare zi care trece, cu fiecare nouă aplicație care apare pe piață, relația unui părinte cu tehnologia se complică în mod constant și își pune amprenta și asupra relației cu propriul copil. Și dacă atunci când copiii sunt mici, limitarea accesului la tehnologie pare mai simplu de realizat, pe măsură ce cresc și se apropie de adolescență, relația copiilor cu tehnologia este tot mai dificil de gestionat de către părinți. Nu este ok să interzici pur și simplu, la fel cum nu este ok să nu intervii deloc. Trebuie găsită o cale de mijloc, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor.
TikTok – cea mai descărcată aplicație în prezent de către adolescenți
Dacă acum ceva timp Snapchat era în fruntea topului aplicațiilor utilizate de tineri, de ceva vreme TikTok i-a luat locul. Cu peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume, TikTok este actualmente una dintre cele mai trendy aplicații folosite de adolescenți de toate vârstele.
Dar ce este TikTok? Este o aplicație social media care permite vizionarea, crearea și distribuirea de videoclipuri scurte. Utilizatorii pot mima anumite melodii și pot crea videoclipuri cu ei înșiși cântând și dansând. Clipurile pot fi vizionate și de prieteni, iar dacă numărul de followeri al unui utilizatori este suficient de mare, clipurile sale pot fi urmărite live. Aplicația a devenit extrem de populară în rândul adolescenților pentru că folosirea ei poate fi amuzantă și le permite să fie creativi și să se exprime ușor, prin intermediul videoclipurilor. De asemenea, un motiv pentru care aplicația pare să fie foarte atractivă îl reprezintă provocările amuzante la care utilizatorii se pot alătura cu propriile clipuri video.
De ce ar trebui să îți faci griji dacă copilul tău folosește TikTok
Chiar dacă la prima vedere TikTok este o aplicație inofensivă, ea îi expune pe copii anumitor pericole și există numeroase motive de îngrijorare pentru părinți, motive care țin de conținutul distribuit, de siguranța copiilor și de intimitatea acestora. În aplicație există numeroase videoclipuri cu conținut pentru adulți, cu limbaj obscen, cu dansuri provocatoare, precum și numeroase provocări care depășesc limitele amuzamentului, devenind periculoase pentru integritatea fizică și emoțională a copiilor. De aceea, părinții ar trebui să fie la curent cu ceea ce fac copiii lor pe TikTok și să știe că în secțiunea cu setările aplicației există comenzi care limitează accesul copiilor la anumite conținuturi. De exemplu, opțiunea ”Restricted Mode” are rolul de a limita accesarea conținutului pentru adulți sau a celui inadecvat anumitor vârste. Evident, totul se bazează pe un anumit algoritm, așa încât activarea acestei opțiuni nu reprezintă neapărat o garanție că utilizarea TikTok de către copilul tău nu poate fi dăunătoare.
Câteva lucruri pe care părinții ar trebui să le știe despre TikTok
Teoretic, recomandarea creatorilor aplicației este ca aceasta să fie utilizată de persoane mai mari de 12 ani. Cu toate acestea, există specialiști în social media, cum sunt cei de la Common Sense Media, care susțin că aplicația nu ar trebui să fie utilizată de persoane care au sub 16 ani.
De asemenea, ar trebui să știi că atunci când este descărcată și instalată, aplicația este publică ”by default”, ceea ce înseamnă că oricine poate vedea videoclipurile pe care le distribui, că oricine poate posta comentarii la conținutul distribuit și că oricine te poate contacta prin mesaj privat. Cu alte cuvinte orice persoană străină îți poate contacta copilul și poate utiliza conținutul pe care îl distribuie. Specialiștii în social media îi sfătuiesc pe părinți să aibă grijă să verifice setările aplicației din contul copilului și în niciun caz să nu permită ca profilul acestuia să fie public. De asemenea, o restricționare a interacțiunilor poate fi o soluție pentru a limita primirea de comentarii sau de mesaje inadecvate. Schimbarea setării ”Everyone” cu ”Friends” în modulul de primire a mesajelor, presupune ca pentru a primi mesaje de la cineva, utilizatorul trebuie să fie mai întâi ”prieten” cu acel cineva. De asemenea, aceeași restricție ar trebui aplicată și comentariilor, alegând opțiunea ”Friends Only” pentru cine poate să trimită comentarii la conținutul postat.
O altă problemă legată de TikTok este că generează, la fel ca multe aplicații, un soi de dependență, așa că nu ar fi rău să vizitezi secțiunea ”Screen Time Management” din ”Digital Wellbeing” pentru a limita timpul de acces al copilului la aplicație.
Cu toate acestea este dificil să interzici și în plus, interzicând riști să creezi frustrări și mai mari copilului care oricum va fi curios să încerce o aplicație despre care toți prietenii lui vorbesc sau o utilizează. Așa că soluția nu este neapărat interdicția utilizării aplicației, ci mai degrabă un echilibru în folosirea ei și o conștientizare a copiilor asupra pericolelor pe care le pot întâmpina folosind TikTok. Folosirea ei în siguranță poate aduce în fond beneficii, pentru că aplicația este amuzantă și creativă în esența ei.
Foto: Pixabay