Acasă Comunicare La ce se uită copilul tău pe YouTube?

La ce se uită copilul tău pe YouTube?

1115
0

Dacă ai ajuns pe această pagină pe care o citești acum e foarte puțin probabil să nu fi auzit niciodată de YouTube, așa că n-o să scriem acum o lecție întreagă despre ce este YouTube și cum se folosește el. De altfel, dacă te intresează o astfel de lecție, cred că cel mai bine ar fi să apelezi la copilul tău adolescent sau chiar mai mic. Cu siguranță că îți va spune o mulțime de lucruri despre YouTube despre care nici nu bănuiai că există.

Bun, acum că ți-am stârnit curiozitatea măcar un pic, haide să revenim la întrebarea din titlu: tu știi la ce se uită copilul tău pe YouTube? Poate că te întrebi de ce ar trebui să știi asta, mai ales dacă deja copilul tău este adolescent și nu mai are nevoie de atât de multe explicații pentru tot ceea ce vede în jur. Ei bine, ceea ce vede adolescentul tău în jur este ceea ce îi modelează sub o formă sau alta valorile, credințele, stilul de viață, atitudinea și adesea comportamentul în relațiile cu ceilalți. Prin urmare și ceea ce vede pe YouTube contribuie într-o anumită măsură la această modelare.

Când ne gândim la internet și la ce ar trebui să facem noi, părinții, pentru ca internetul să nu aibă vreun efect negativ asupra copiilor noștri, de regulă primele gânduri sunt legate de siguranța pe internet. Desigur, acest lucru este foarte important. E important să îi învățăm pe copii să folosească internetul în mod responsabil, dar asta nu se referă doar la ce date personale furnizează pe un site sau altul, la ce postează pe rețelele sociale, ci se referă și la ce tip de conținut aleg să consume; pentru că, în cele din urmă, despre alegeri responsabile este vorba.

Reprezintă YouTube un pericol pentru copii?

YouTube în sine nu este o aplicație periculoasă. Există numeroase canale de YouTube educative, de unde copiii și adolescenții pot învăța o mulțime de lucruri interesante sau se pot distra în mod creativ. Există o sumedenie de vloguri ale unor vedete sau ale unor persoane mai puțin cunoscute, care pot reprezenta adevărate modele pozitive pentru tineri, însă există, în același timp, pe YouTube și o mare cantitate de conținut vulgar, indecent sau care sfidează pur și simplu anumite principii de viață în care crezi și pe care ți-ai dori să le insufli și copilului tău. Și dacă uneori te întrebi de unde are copilul tău adolescent anumite idei, de ce face sau de ce nu face anumite lucruri, poate că n-ar fi rău să arunci o privire și pe istoricul vizionărilor de pe YouTube sau să îl întrebi pur și simplu la ce se mai uită pe YouTube.

Siguranța online nu înseamnă doar control parental

Nu te aștepta la minuni! Poate că nu o să afli din prima la ce videoclipuri se uită adolescentul tău, dar cu un pic de tact vei reuși. (Iar tact nu înseamnă interogatoriu!) Ceea ce ar trebui să ai în vedere este faptul că nici în acest caz interdicția nu rezolvă nimic, ba chiar poate să facă mai mult rău. E o iluzie că dacă îi vei interzice copilului tău să se uite la anumite clipuri, te va și asculta. Dimpotrivă, șansele sunt mult mai mari să facă opusul.

Siguranța pe YouTube înseamnă ceva mai mult decât control parental. Și un prim pas în a pune în aplicare acest ”mai mult” este să încerci să înțelegi de ce se uită copilul tău la un anumit tip de conținut. Fii atent la mesajul pe care clipurile la care se uită îl transmit și mai ales fii atent la modul în care aceste clipuri au efect asupra copilului tău. De asemenea, nu te opri la conținut. Încearcă să afli cine este în spatele clipurilor la care se uită copilul tău, ce fel de reclame conțin, care este interesul din spatele unui anumit tip de conținut. Apoi poartă discuții cu adolescentul tău despre aceste lucruri, dar fără a cădea în extreme, pentru că uneori s-ar putea să nu fie nimic periculos sau greșit în ceea ce vizionează per YouTube.

Este foarte posibil ca ceva ce nu îți place ție, copilului tău să îi placă. Asta nu înseamnă că trebuie să găsești motive de îngrijorare și acolo unde nu sunt. Creatorii unui anumit conținut nu se adresează neapărat tuturor categoriilor de vârstă, deci e normal ca anumite clipuri să nu fie pe înțelesul sau pe gustul tău, fără ca acest lucru să însemne că sunt periculoase. Chiar și în acest caz, o discuție relaxată cu adolescentul tău va lămuri multe lucruri despre preferințele lui și te va ajuta să înțelegi, poate, mult mai multe despre transformările prin care trece și despre dilemele adolescentine cu care se confruntă.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.