Acasă Liceu Admiterea la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași în 2020...

Admiterea la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași în 2020 (interviu cu Conf. univ. dr. Cristian Nicolae Ungureanu, Prorector UNAGE)

4234
0

Zilele acestea, după ce a trecut febra examenului de bacalaureat, mulți adolescenți intră într-o altă etapă, încărcată și ea de emoții, dar diferită – cea a admiterii la facultate. Pentru cei care își doresc să urmeze o carieră în diferite domenii ale artei, cum ar fi teatrul, muzica, pictura, sculptura, designul, etc., Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași este una dintre opțiunile valoroase, demne de luat în considerare atunci când vine vorba de înscrierea pentru admiterea la o facultate de profil.

Universitate cu tradiție, UNAGE împlinește anul acesta 160 de ani de la înființare și vine, ca în fiecare an, cu o ofertă educațională densă pentru tinerii pasionați de artă. Cele trei facultăți din cadrul universității (Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru şi Facultatea de Arte vizuale şi Design) își așteaptă și în această vară candidații. Doar că anul acesta formula de admitere este una inedită, diferită de anii precedenți, determinată, așa cum probabil se înțelege de la sine, de schimbările impuse de pandemia de coronavirus.

Pentru că ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor adolescenților absolvenți de liceu, care vor alege să se înscrie la admiterea la UNAGE în acest an, am stat de vorbă cu domnul prorector Conf. univ. dr. Cristian Nicolae Ungureanu, care a avut amabilitatea și deschiderea de a răspunde unor întrebări, sperăm, utile pentru cei interesați de subiect.

A.G: Domnule prorector, în primul rând vă mulțumesc pentru că ați fost de acord să răspundeți întrebărilor noastre. Sunt convinsă că răspunsurile dumneavoastră, venite ”direct de la sursă”, le vor fi utile adolescenților care intenționează să se înscrie pentru a susține admiterea la una dintre facultățile din cadrul UNAGE. Dar înainte de a vorbi despre procesul de admitere propriu-zis, aș vrea să ne spuneți, în câteva cuvinte, cum a afectat această perioadă de pandemie activitatea din cadrul UNAGE?

C.N.U.: Doamna Anamaria Ghiban, vă mulțumesc pentru invitație și pentru prilejul pe care ni-l oferiți, de a povesti elevilor și părinților ce presupune condiția de artist profesionist în zilele noastre. Da, pandemia ne-a afectat și nouă ritmurile firești în care ne desfășuram activitățile profesorilor și studenților, ne-a lipsit de bucuria zilnică (neconștientizată, evident; este naturală, precum mersul pe jos) a întâlnirilor din ateliere și din sălile de studiu, din galerii, teatre si sălile de concerte, unde ne înfățișam publicului. Dar, în situații de criză, individuală sau colectivă, se activează înțelepciunea proverbelor. ”Nevoia te învață” … și ne-a învățat, foarte rapid, că sunt extrem de multe lucruri bune și noi, care pot înlocui pe cele ”știute”. Am convertit tot timpul petrecut în casă în exerciții de meditație, de lectură și de lucru.  Ne-am intâlnit, aprope zilnic, pe Zoom sau pe Skype, ne-am scris cât de mult ne apreciem și ne îndrăgim și ne-am prezentat creațiile publicului online (mai numeros decât la un vernisaj, spectacol sau concert obișnuit). Artiștii și-au amintit rapid care este rostul lor și au continuat. În aceste luni, s-a înțeles foarte clar că oamenii nu pot trăi fără artă – muzică, tablouri, teatru, poezie, filme, literatură. Profesorii (și studenții, în egală măsură) au înțeles rapid că trebuie să se transforme… din ”actori de teatru”, în ”actori de film”, cât timp va fi necesar. Avem multe de învățat din (și în) această experiență.

A.G: Cum intenționați să vă adaptați în continuare? Există niște planuri concrete pentru desfășurarea activităților academice începând din toamnă?

C.N.U.: Pornim cu scenariul A, cel mai simplu și fericit: pandemia se consumă și ne întoarcem la activitățile normale, cu speranța că nu vom uita rapid cât de frumoasă este viața normală. Planul B (la care lucrăm cu toții, intens) presupune o eficientizare maximă a lucrului online, prin toate mijloacele digitale de care, Slavă Domnului!, dispunem. Studenții nostri au înțeles și au răspuns excelent propunerilor noastre. În multe situații, am obținut rezultate excepționale. Foarte probabil că vom adopta o formulă hibridă, ne vom întâlni cu studenții în grupe mici, eșalonate, ca să confruntăm direct rezultatele muncii noastre, în săli și în amfiteatre mari (ca să respectăm normele de distanțare) și în aer liber, atâta vreme cât timpul ne permite. Sesiuni de pictură în pleinair, de muzică și de teatru în aer liber făceam și înainte de pandemie. Toate cursurile care pot fi făcute online (cum sunt cele teoretice), pot aduce rezultate similare sau chiar mai bune, în măsura în care se păstrează supravegherea, îndrumarea și aprecierea profesorului. Ne vom îregistra, la mare calitate video și audio, iar rezultatele le vom îmbina digital, ca să obținem și să transmitem emoția și bucuria actului de creație artistică. Important este să continuam a crede în destinul nostru artistic și uman, să nu ne apucăm de văicărit sau să ne ”culcăm pe o ureche”.

A.G: Revenind la admitere, care este oferta educațională a UNAGE în acest an pentru cele trei facultăți din cadrul universității?

C.N.U.: Oferim aceeași mare diversitate de specializări a celor trei mari domenii – Muzică, Teatru și Arte Vizuale, ca și în anii anteriori. Cu diferența că acum admiterile vor fi ONLINE. Dar noi știm să apreciem precis talentul cuiva și în acest fel. Detalii complete găsiți pe site-ul universtății noastre, www.arteiasi.ro.

A.G: Până de curând, viitorii candidați la admitere știau că aceasta se va desfășura în mod clasic, cu probe de admitere susținute offline. Din câte am înțeles a existat și posibilitatea de a obține consultații online pentru cei interesați, oferite de specialiști din cadrul universității. Totuși, înțeleg că în cele din urmă ați luat decizia ca procesul de selecție să se desfășoare online. Ce v-a determinat să luați această hotărâre?

C.N.U.: Grija firească de a nu expune candidații, profesorii și familiile lor, la riscuri inutile. Putem juriza perfect și la distanță, prin mediile online. Dacă nu s-ar fi putut, ar fi fost o criză gravă și, probabil, am fi inventat/ creat altceva.

A.G: Care va fi, pe scurt, traseul pe care îl va parcurge un potențial candidat pentru a susține admiterea la UNAGE în acest an? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze?

C.N.U.: Ne adresăm tuturor celor care știu că au un talent real pentru unul dintre cele trei domenii artistice. Cu excepția unor specializari muzicale (pian, vioară, canto), care presupun studii anterioare îndelungate, în licee de specialitate, toate celelalte domenii și specializări pot fi accesate, chiar cu o pregătire destul de sumară, dacă acel candidat are un talent nativ excepțional. Pe site-ul universității sunt prezentate, în detaliu, metodologiile de admitere și adresele de email ale profesorilor desemnați să îndrume și să pregătească portofoliile candidaților.

A.G: Cum se va desfășura efectiv selecția candidaților?

C.N.U.: Vor depune, online, copii simple ale actelor personale, o scrisoare de intenție (în care vor argumenta alegerea specializării propuse), un portofoliu cu lucrări solicitate (după cerințele și pe adresele oficiale ale facultăților, indicate pe site) și o declarație, pe propria răspundere, că toate cele depuse sunt autentice. Nu se va hazarda nimeni să fraudeze, știm acest lucru. În datele în care noi lucrăm, este imposibil să minți că ești mai bun decât ceea ce ești. Ocultarea adevărului în artă, aduce suferință personală, în timp. Recunoașterea valorii artistice vine din exterior și asta o știu toți, chiar de la început.

A.G: Care sunt criteriile de selecție? Înțeleg că proba eliminatorie la Facultatea de Arte vizuale şi Design, spre exemplu, constă în prezentarea unei scrisori de intenție a candidatului. Ce anume se are în vedere la evaluarea acestei scrisori?

C.N.U.: Nivelul de cunoaștere a problematicii specifice lumii artelor vizuale și al specializării alese, culturalitatea și sinceritatea, în general, a formulării motivației, structura ”compozițională” și expresivă a acestei scrisori. Toate detaliile și amănuntele sunt relevante. Putem înțelege și dacă textul este ”ajutat” sau preluat, se observă.

A.G: Vor avea candidații de susținut și un interviu online cu comisiile de admitere?

C.N.U.: Am eliminat această posibilitate, ca să nu defavorizăm pe cei care nu au acces la un laptop ori la un telefon performant și nu știu să instaleze și să foosească Zoom , Skype etc, sau locuiesc undeva unde nu au conexiune foarte buna la internet.

A.G: Pentru candidații declarați respinși există posibilitatea de a face contestație?

C.N.U.: Desigur, ca și la admiterile offline, detaliile sunt specificate pe site UNAGE, la fiecare specializare.

A.G: Am văzut că UNAGE a eliminat taxa de înscriere la admitere. De ce ați luat această decizie?

C.N.U.: Pentru că sunt foarte multe familii în care unul dintre părinți și-a pierdut job-ul.

A.G: De unde se pot informa tinerii despre tot ce ține de admiterea la UNAGE?

C.N.U.: De pe site-ul www.arteiasi.ro si din mediile de socializare online, Facebook, în primul rând. Avem pagina oficială a UNAGE, dar și pagini și grupuri ale tuturor facultăților, cu specializările lor.

Din informațiile pe care le aveți, celelalte universități de artă din țară au renunțat și ele la formatul clasic al admiterii, optând pentru selecția online a candidaților?

C.N.U.: Majoritatea universităților și facultăților de artă au optat așa. Mă refer și la cele din străinătate. La Universitatea Națională de Arte din București se dă totuși examen de admitere în septembrie. Din câte înțeleg acolo s-a optat pentru formula clasică de admitere.

A.G: De ce ar trebui un adolescent pasionat de artă, care își dorește o carieră într-unul dintre domeniile promovate de UNAGE, să urmeze una dintre facultățile universității dumneavoastră?

C.N.U.: Caracteristica generală a universității noastre este că aici se invață ”meserie” tradițională, perfect adaptată mentalităților, paradigmelor și gusturilor estetice ale epocii digitale, hipertehnologizate. Noi cultivăm talentul nativ, alături de o bună culturalitate și noțiuni solide de management artistic real, care să permită viitorului artist profesionist să se afirme, aici sau oriunde în lume. Facem tabere de vară și vernisaje urmate de petreceri, unde socializăm și ne distrăm împreună. Facultatea de Arte la Iași nu este ușoară, dar e frumoasă și memorabilă. Pentru artiștii de top, astăzi, este mai benefic să ajungă foarte buni și recunoscuți pe marile scene și muzee internaționale, dar să locuiască în țara în care le-a fost destinat, deloc întâmplător, să se nască.

A.G: La ce ar trebui să se aștepte din toamnă, candidații care vor fi admiși în acest an la UNAGE?

C.N.U.: La o mare aventură a cunoașterii realității lumii artelor, dar nu numai atât. Cultivăm și promovăm, direct sau implicit (prin realizarea tematicilor, expunerea și valorificarea acestora), o serie foarte bogată de practici educaționale, foarte atractive și utile devenirii lor umane și artistice. Lucrările studenților – temele mari, de semestru – sunt expuse în galerii publice. Este posibil ca, o vreme, să comunicăm și în regim online, dar lucrurile nu pot rămâne mereu așa, pentru că viața însemană mereu schimbare.

A.G: Domnule prorector, vă mulțumesc mult pentru toate informațiile valoroase pe care ni le-ați oferit și vă doresc să aveți parte de candidați talentați, pe care să îi călăuziți mai departe în cariera artistică ce îi așteaptă în viitor.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.