Acasă Comunicare Ce întrebări ar vrea să le pună adolescenții părinților lor, dar nu...

Ce întrebări ar vrea să le pună adolescenții părinților lor, dar nu îndrăznesc? (I)

2204
1

Comunicarea cu adolescenții generează adesea un carusel de emoții și stări experimentate de ambele părți. Și asta nu se întâmplă doar când vine vorba de așa-zise subiecte sensibile, ci și în banalele conversații cotidiene. Iar când se ajunge la întrebări și răspunsuri, lucrurile se complică uneori fără să ne dăm seama, generând conflicte care ulterior se cer rezolvate.

De regulă, în ecuația întrebare-răspuns, părintele este cel care pune tot felul de întrebări mai mult sau mai puțin incomode, de la banala ”Cum a fost la școală azi?” până la deja complicata ”De ce ai ajuns atât de târziu acasă?” și trecând prin interogații profunde de genul ”Ce ai de gând să faci cu viața ta?” sau ”De ce petreci atât de mult timp pe telefon?” ori ”Ce ai de vorbit atât de mult cu X?”. Evident, sunt doar câteva exemple din sutele de întrebări cu care părinții își chestionează adesea copiii, fără a se gândi cum ar fi dacă rolurile s-ar inversa pentru o clipă.

Dragă părinte, îți vine să crezi sau nu, copilul tău adolescent arde uneori de curiozitate să afle răspunsuri la întrebări pe care ar vrea să ți le pună, dar nu îndrăznește să o facă, din diferite motive. Teama că ai putea reacționa într-un mod neașteptat sau că l-ai putea judeca, jena, gândul că răspunsurile pe care le va primi nu sunt cele așteptate etc. sunt doar câteva dintre ele. E drept că există și tineri care nu au nicio problemă în a comunica liber cu propriii părinți, indiferent de subiect și dacă ai un astfel de copil, atunci bucură-te din plin. Există însă o sumedenie de întrebări pe care adolescenții ar vrea să le pună părinților lor, dar nu găsesc momentul potrivit să o facă, de la ”Ce visai să devii când erai ca mine?” sau ”Ai copiat vreodată la școală?”, până la ”Cum a fost prima ta relație?”, ”Ai făcut vreodată un lucru de care să îți fie rușine?”  sau alte întrebări la care, ca părinte, ar trebui să meditezi un pic înainte de a răspunde. Ce zici, ești pregătit să răspunzi la întrebările pe care adolescenții ard de nerăbdare să le pună părinților lor?

Pentru că o parte importantă a misiunii pe care ne-am propus-o aici, în comunitatea Părinte de adolescent, este aceea de a încuraja o relație armonioasă și frumoasă între părinți și copiii lor, adolescenți, facem începând de astăzi, timp de o săptămână, un experiment care sperăm să fie util atât părinților, cât și adolescenților. Iar pentru ca experimentul să reușească avem nevoie de ajutorul cititorilor noștri.

Așadar, dacă ești adolescent, dă un click pe acest link și scrie-ne două dintre întrebările pe care ai vrea să le pui părinților tăi, dar nu ai avut până acum curajul să o faci. Iar dacă ești părinte de adolescent, invită-ți discret copilul să acceseze linkul și poate că săptămâna viitoare, când vom posta aici concluziile sondajului, ai șansa să-ți satisfaci curiozitatea de a vedea ce nu are curaj să te întrebe.

1 COMENTARIU

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.