Acasă Comunicare Ajută-ți adolescentul să fie mai deschis și să îți vorbească mai mult

Ajută-ți adolescentul să fie mai deschis și să îți vorbească mai mult

1330
0

Un adolescent care să vorbească deschis despre problemele sale, care să nu ascundă lucruri care i se întâmplă și care să ceară ajutor atunci când se confruntă cu dificultăți este, probabil, visul oricărui părinte. Câți părinți au însă acest gen de relație cu propriul copil?

Poate că atunci când sunt mici, lucrurile sunt mai simple. Dar ce te faci atunci când peste noapte, copilul tău vorbăreț se transformă într-un adolescent taciturn, de la care abia scoți două trei vorbe? Adevărul este că acolo unde există comunicare liberă permanentă între părinți și copii încă de la vârste fragede, unde există anumite rutine în ceea ce privește timpul petrecut împreună, lucrurile evoluează mult mai firesc în adolescență. Pe de altă parte, nu e niciodată prea târziu pentru a face pași în direcția unei comunicări mai bune cu propriul copil, fie că este el de grădiniță sau adolescent.

Alocă-i zilnic 15 minute din timpul tău!

Nu, nu e vorba de statul la masă împreună cu familia sau de cumpărături făcute împreună, ci de 15 minute pe care să le aloci doar tu și doar copilului. Iar dacă ai mai mulți copii, alocă câte 15 minute pentru fiecare. Pentru părinții foarte ocupați, s-ar putea să fie o adevărată provocare, însă în niciun caz nu este ceva imposibil de realizat, dacă îți pui în cap că este vorba despre a pune pe primul loc propriul copil. Este importat ca adolescentul tău să știe că se poate baza pe tine, că zilnic ești la dispoziția lui și numai a lui pentru 15 minute. Poate că pare puțin, dar nu este. Fie că pregătiți cina împreună sau jucați un joc pe consolă sau pur și simplu vorbiți despre orice, acest timp este extrem de valoros. Lasă-ți copilul să aleagă activitatea și chiar dacă 15 minute nu ajung pentru ce vrea să faceți, nu refuza. Începe activitatea și când e nevoie oprește-te, asigurându-l că puteți continua sau repeta a doua zi.

Alege momentul potrivit!

Uneori lipsa de comunicare apare doar pentru că momentul ales nu este cel potrivit. Da, putem avea discuții frumoase în familie în timpul mesei, dar probabil că nici ție nu ți-ar plăcea să discuți probleme mai sensibile de față cu toată familia. Așa că găsește momentul potrivit pentru a discuta cu copilul tău adolescent. Mulți adolescenți preferă discuțiile pe întuneric sau la lumina veiozei, așa că în loc de povestea de noapte bună pe care o spuneai cu ani în urmă, ai putea petrece cele 15 minute făcând conversație înainte de culcare. O altă preferință a adolescenților este pentru discuțiile în mașină. Găsește pretexte de a merge cu  mașina undeva și creează astfel oportunități de comunicare noi. Partea asta cu momentul potrivit este foarte subiectivă. Nu există rețete, tot ce trebuie să faci este să observi când se simte copilul tău în largul lui pentru a comunica și să exploatezi acele momente.

Empatizează cu ceea ce simte!

Dacă atunci când are o problemă, îi vei spune copilului tău că nu e importantă și că peste 10 ani se va amuza când se va gândi la problema de acum, atunci așteptă-te să nu mai vrea să îți vorbească. E firesc, pentru că se simte neînțeles. Ok, peste 10 ani poate că se va amuza de ceea ce acum îl face să sufere, dar acum… suferă. Problema sa este reală și oricât de mică ar fi, este o problemă care îi provoacă sentimente negative. Așa că încearcă să reziști tentației de o minimaliza, precum și tentației de a compara situația cu una din adolescența ta.

În schimb, validează-i sentimentele cu blândețe și cu compasiune. Și mai ales nu judeca și nu pune etichete. Uneori, copiii, ca și adulții, își doresc doar să fie ascultați. Nu este nevoie să încerci să rezolvi orice problemă pe care copilul tău ți-o mărturisește. Este foarte bine că se deschide față de tine, dar asta nu înseamnă că tu devii responsabil de rezolvarea problemei pe care o are. De fapt, este posibil nici să nu vrea o rezolvare din partea ta, ci doar să vrea să îl asculți și să îi validezi emoțiile.

Pune întrebările potrivite!

Cred că nici nu e nevoie să mai precizăm că întrebări de genul ”Cum, a fost la școală azi?” sau ”Ce ai făcut azi?” sunt premisa unei comunicări sortite eșecului. Cel mai probabil, la astfel de întrebări răspunsul va fi format dintr-un singur cuvânt (bine, plictisitor, ok, normal etc.) , fără dorința de a-l dezvolta. Unii specialiști recomandă comunicarea în timpul mesei, utilizând întrebări de genul ”Ce ți-a plăcut cel mai mult azi?” sau ”Pentru ce ești recunoscător azi?”. Premisa unor astfel de întrebări nu este greșită, însă s-ar putea ca ele să nu-l captiveze absolut deloc pe adolescentul tău, ba, mai mult, dacă încep să devină o rutină, riscă să îi provoace plictiseală și dorința de a scăpa mai repede de un eventual răspuns. Mult mai eficiente pentru a menține comunicarea, pot fi întrebări legate de ceea ce îl interesează cu adevărat sau l-ar putea interesa. Discuții despre un eveniment care s-a întâmplat recent, despre un film care tocmai s-a lansat sau despre o știre auzită recent s-ar putea să stârnească mai mult interes decât rețetele cu ingrediente clișeu.

Jurnalul la vedere

Unii adolescenți au dificultăți de comunicare pentru că firea lor este mai degrabă introvertită. Sau pur și simplu s-ar putea să prefere o comunicare mai intimă, doar cu unul dintre părinți. Jurnalul, prin natura lui, presupune confesiune și comunicare cu sine mai degrabă decât comunicare cu altcineva. Ideea jurnalului deschis, poate fi însă o soluție inedită pentru a comunica mai mult cu adolescentul tău. Cum poate fi pusă în practică? Simplu. Scrieți, pe rând, în același jurnal. Cel care scrie va lăsa jurnalul, la vedere, într-un alt loc decât cel în care l-a găsit. Astfel, celălalt va ști când are de citit ceva nou, iar dacă va simți nevoia să se confeseze, va scrie, la rândul său, când va dori și va schimba locul. Poate părea un joc dificil de realizat și poate că nu ai prea mare încredere că va avea și rezultate. Dar tocmai latura asta ludică s-ar putea să fie cheia comunicării cu adolescentul tău timid. În plus, nu ai nimic de pierdut dacă încerci.

Nu renunța ușor!

Nu garantează nimeni că sfaturile de mai sus vor funcționa imediat în cazul tău. Este posibil să nu funcționeze chiar deloc așa cum te aștepți și atunci poate că cel mai potrivit ar fi, de fapt, să te adresezi unui specialist care să te ajute să comunici mai bine cu copilul tău. Nu te grăbi totuși să tragi concluzii și nu lăsa dezamăgirea să te cuprindă dacă după câteva zile nu obții rezultate concrete. Comunicarea nu este întotdeauna un proces simplu, așa că dacă vrei să ai o comunicare mai bună cu copilul tău este important să nu renunți, chiar dacă schimbările pozitive nu se văd imediat, de la o zi la alta.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.