A venit momentul în care, dragă părinte, copilul tău devine independent în mai multe aspect ale vieții sale, iar unul dintre subiectele principale este legat de alimentație. Dacă până acum tu erai cel care alegeai, în mare parte, ceea ce mănâncă, dacă știai exact ce meniu are la grădiniță sau la after-school, uite că a venit momentul în care copiilul tău este responsabil de a alege singur ce mănâncă, când și unde.
Este momentul în care adolescentul tău nu mai acceptă pachet la școală pregătit de mâinile drăguțe ale mamei lui, ci preferă o sumă de bani la dispoziție cu care își poate procura singur produsele pe care la va mânca pe parcursul orelor, la școală și poate în drum spre casă. Deodată, totul devine mai greu de controlat pentru că în viața reală, nu în cea ideală în care copilul va mânca un măr și va bea o apă plată, școala nu vine deloc în ajutorul părinților în ceea ce privește alimentația, punând la dispoziție copiilor o gamă largă de produse total nepotrivite unei alimentații echilibrate. Drept dovadă sunt chioșcurile pline de covrigi, de patiserie, de sucuri carbogazoase și de dulciuri concentrate, singurele variante de mâncare pentru copii în cele 5-7 ore pe care le petrec în incinta școlii.
Acest aspect, al lipsei unui loc de procurare a alimentelor sănătoase din instituțiile de învațământ, se adauă unor noi obiceiuri pe care adolescentul tău începe să și le însușească: consumul de băuturi carbogazoase (mai des acum), fumatul sau chiar consumul de cafea. Sunt suplimente calorice zilnice care se adaugă în programul alimentar al adolescentului tău și în timp acestea se vor transforma în kilograme în plus.
3 provocari importante în alimentația adolescenților
Cum controlam alimentația adolescentului în afara casei?
Dacă încă din copilărie adolescenții nu au obiceiul unui stil de viață sănătos, va exista mereu posibilitatea ca aceștia să apeleze la gustări nesănătoase, de aceea cea mai simplă variantă rămâne clar aceea de a institui încă de la o vârstă fragedă obiceiuri sănătoase. Asigurarea unui mic dejun consistent acasă este o soluție bună pentru a evita mâncatul necontrolat la școală. Stabilirea unor reguli legate de alimentele sănătoase și de cele nesănătoase stă la baza unui control în privința gustărilor de la școală – interzicerea lor nu este o soluție, ci mai degrabă este indicată permisiunea de a le consuma în cantități reduse în decursul unei săptămâni.
Ce mănâncă adolescentul în oraș?
Cu siguranță deja intrăm în etapa în care copilul iese în oraș alături de prieteni, la masă, la un suc sau la o cafea. În cazul acesta este important să stabiliți împreună încă de acasă ceea ce urmează să consume în oraș: dacă se anunță o masă consistentă, atunci renunțați la mâncarea de acasă, dacă alege să iasă doar să consume un suc/ o cafea, atunci este bine să faceți o listă cu produsele care se pot consuma și care nu, iar dacă se optează pentru băuturi dulci, atunci trebuie să controlăm masa de acasă.
Ronțăiala de seara
Este un aspect des întâlnit în viața adolescentului, pentru că orele de somn devin mai târzii, iar activitaățile de relaxare se asezoneaza adesea cu semințe, cu chipsuri, sau cu băuturi carbogazoase. Este de la sine înțeles că nici în acest caz interdicția nu este o soluție, așa că îți recomand ca în decursul unei săptămâni să stabiliți împreună o zi în care adolescentul își poate crea singur o seară de “plăceri nevinovate”.
Cu sigurantă că lista poate continua și că sunt multe provocări în privința alimentației adolescenților, însă răbdarea și instituirea unor obiceiuri alimentare comune cu restul familiei, vor transforma această etapă a vieții într-una frumoasă și ușor de gestionat și din punct de vedere alimentar. Copiii trec prin multe schimbări, așa că răbdarea și suportul emoțional sunt cele care vor ajuta la dezvoltarea lor sănătoasă.