Odată cu intrarea copilului la școală, părinții și copiii intră împreună într-un maraton al orelor petrecute la școală, la pregătire suplimentară și la activități extrașcolare. Este un ritm greu de menținut în condițiile în care solicitarea fizică și psihică este una mare și greu de gestionat atât ca resursă de timp, cât și ca stare de energie și randament. Intrăm într-o cursă contratimp în care alimentația echilibrată ocupă un loc secund, iar scurtele pauze dintre activități sunt presărate cu gustări cumpărate din mers, mâncate pe fugă și necontrolat.
În goana către acoperirea unor necesități educaționale, uităm adesea că este nevoie de pauză de odihnă și de hrană sănătoasa, de mișcare și de relaxare. Care este rezultatul? – Adolescenți obosiți, care nu își regăsesc locul într-un program atât de aglomerat, care nu își pot controla mesele și care în timp se vor confrunta cu probleme de greutate. De ce spun asta? Pentru că mai bine de 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 12 ani încep să aibă probleme de greutate și implicit de personalitate, își pierd încrederea în sine și dorința de incluziune socială. Nu se mai încadrează în anumite tipare și dezechilibrul emoțional este doar la un pas distanță. Ce se întâmplă cu un adolescent dezechilibrat emoțional? Se va refugia mereu în mâncare, o mâncare care să îi hrăneasca golurile emoționale.
Ce facem noi din postura de părinți?
- ne asigurăm că programul zilnic este unul echilibrat și acoperă necesitățile de bază ale adolescentului: ore de studiu, ore de relaxare, ore de mâncat în familie.
- stabilim mese comune cu toți membrii familiei; acestea creează o legatură puternică între copii și părinti, de aceea măcar masa de seară trebuie consumată împreună cu familia.
- instituim un program zilnic ce va lăsa mereu timp dedicat meselor principale: micul dejun, prânzul și cina. Prânzul trebuie să fie masa principală a zilei, așa că este absolut necesar să ne asiguram că avem alimente hrănitoare și suficient de consistente.
- avem grijă ce mănâncă copilul în timpul activităților educaționale, chiar și acum, când face ore online. Pachetul de la școală trebuie să fie unul raportat la orele de studiu. Dacă adolescentul tău petrece în medie 6 ore/ zi la scoală, atunci este important să îi asiguri minim 2 alimente în intervalul orar al lecțiilor: un fruct și un aliment mai consistent precum un sandwich, iaurt, biscuiți/ batoane cu cereale fără conținut extra de zahăr etc.
- stabilim împreună cu familia ce se va mânca, decizia de grup în privinta meniurilor săptămânale asigurând unitate.
Dincolo de orice performanță educațională stă sănătatea fizică și psihică a copilului tău! Acordă atenție momentelor petrecute în familie și faceți din masă un moment plăcut, de comunicare și de iubire. Nu cădeți în capcana unui program extraordinar de încărcat și nu săriți peste mesele principale ale zilei. Ele asigură un flux corect de alimente și ne feresc de gustările nesănătoase și necontrolate. Alimentația de zi cu zi este instrumentul cel mai ușor de organizat, astfel încât să ne menținem greutatea în parametri echilibrați.