Acasă Gimnaziu Tu știi care este materia preferată a copilului tău?

Tu știi care este materia preferată a copilului tău?

1408
0

Îți amintești poate, câteodată, de vremurile în care mergeai la școală și îți plăcea la nebunie o anumită materie ori detestai o alta. Sau poate mai multe. Mai știi de ce îți plăcea o lecție sau alta? Cel mai probabil ai măcar una două amintiri din copilărie sau din adolescență legate de materiile preferate ori de cele pe care le detestai. Ei bine, astfel de amintiri va avea și copilul tău peste câțiva ani, pentru că, la fel ca tine, și el are o materie preferată.

Te-ai întrebat vreodată care e aceasta?

Poate că ai făcut-o deja și atunci ai și răspunsul și dacă lucrurile stau astfel nu îți rămâne decât să îți susții copilul să fie curios și să facă mai departe ceea ce îi place. Dacă ți-ai răspuns singur la întrebare, te sfătuiesc totuși să faci un pas mai departe și să verifici răspunsul. S-ar putea să ai o mare surpriză și să afli că pasiunea pentru matematică a copilului tău e doar în mintea ta și că, de fapt, copilul e înnebunit după muzică sau după geografie, cine știe…  Dar chiar dacă te-ai înșelat, nu dispera! Mai importantă decât preferința în sine este  discuția onestă pe care ar trebui să o ai cu propriul copil despre ceea ce îi place cu adevărat dintre materiile studiate la școală.

Nimănui nu îi plac toate materiile de studiu!

Cu toții avem preferințe în diverse domenii. Și școala nu face excepție. Este absolut firesc ca adolescentului tău să îi placă o singură materie dintre cele studiate la școală, cum la fel de firesc este să îi placă mai multe sau niciuna. Rolul tău este să îl ajuți să descopere ce i se potrivește mai bine. Vei constata că de cele mai multe ori, simpatia sau antipatia față de o anumită materie de studiu are extrem de mare legătură cu profesorul care o predă. Lucru perfect normal! În cazul fericit în care copilul tău adoră o materie de studiu datorită profesorului, încurajează relația de încredere care cu siguranță există între ei. Fă cunoștință cu profesorul și încearcă să afli cum îți poți sprijini copilul, astfel încât să îi cultivi pasiunea pentru materia respectivă. În cazul opus, poate chiar mai mult decât în prima situație, este recomandabil să comunici cu profesorul pentru a înțelege ceea ce nu funcționează în relația acestuia cu copilul tău și de ce materia predată este detestată de copil.

De ce este important să știi ce materie preferă copilul tău?

Dincolo de faptul că discuția despre materia preferată poate fi o excelentă oportunitate de a comunica cu copilul tău adolescent și de a stabili noi repere în relația voastră, este important să cunoști preferințele reale ale propriului copil, pentru a-l ajuta să își construiască așteptările și planurile de viitor. De asemenea, faptul că un copil preferă o materie sau alta la școală ar putea să constituie un reper în alegerea unei viitoare cariere, însă nu ar trebui să fie un criteriu absolut. Se cunosc destule cazuri de medici celebri care adorau limba română în liceu sau destui pasionați de științe care au ajuns filologi ori artiști. Totul este relativ până la urmă, însă de foarte multe ori materia de studiu preferată spune multe despre înclinațiile adolescentului către un anumit domeniu profesional.

Foto: Pixabay

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.