Acasă Cărți 52 de probleme ale adolescentelor și cum să le rezolvi

52 de probleme ale adolescentelor și cum să le rezolvi

1973
0

De regulă, dacă citesc o carte de dezvoltare personală, de psihologie aplicată sau de parenting o fac cu creionul în mână, încercând să nu ratez ideile bune, care adesea se pierd printre rânduri, în numeroase cazuri. E drept că de multe ori ajung să subliniez pasaje controversate sau cu care nu sunt de acord. Dar asta este altă poveste. De data aceasta, când am citit cartea lui Alex Hooper-Hodson, 52 de probleme ale adolescentelor și cum să le rezolvi, nu am avut nevoie de creion. Și asta nu pentru că nu aș fi avut ce sublinia, ci pentru că încă de la primele pagini, mi-am dat seama că o astfel de carte este utilă mai mult adolescentelor, decât părinților. Și cred că tare bine ar fi fost dacă aș fi descoperit-o mai devreme, când fiica mea abia intra în perioada adolescenței. M-ar fi scutit de multe frământări și de multe discuții controversate poate.

”Cred că adolescenții rareori au parte de încrederea pe care o merită pentru cât de bine pot face față acestei etape a vieții lor.” (Alex Hooper-Hodson)

Alex Hooper-Hodson este un autor britanic, care a colaborat de-a lungul timpului cu publicații precum Sugar, Daily Record sau The Independent, în paginile cărora a ținut constant rubrici dedicate adolescenților, în care obișnuia să răspundă întrebărilor legate de diverse probleme (adesea tabu) venite din partea acestora. Genul acesta de experiență jurnalistică și comunicarea permanentă cu adolescenții stau la baza celor două volume pe care Alex le publică în 2014, 52 Teen Girl Problems & How To Solve Them și 52 Teen Boy Problems & How To Solve Them, traduse și publicate la noi în 2018, la Editura Aramis.

Formatul extrem de accesibil, grafica, modul în care sunt grupate și prezentate problemele cu care se confruntă adolescenții, precum și sfaturile pe care Alex le dă tinerilor sau opiniile altor adolescenți inserate în texte fac din aceste două cărticele materiale extrem de utile în abordarea unor probleme delicate atât ale fetelor, cât și ale băieților care au intrat în perioada adolescenței. Publicul țintă al volumelor este categoria de vârstă 13 – 16 ani, dar cred că ele pot fi răsfoite și percepute corect și de copii sub 13 ani.

Prima publicată, cronologic, este cartea dedicată fetelor, pe care Alex o începe cu o constatare menită să le încurajeze pe adolescente să conștientizeze posibilitățile nelimitate pe care generația lor le are:

”Adolescența reprezintă perioada cea mai interesantă din viață. Generația ta are posibilități aproape nelimitate în comparație cu cele din trecut. Te-ai născut într-o perioadă de progrese revoluționare în tehnologie, medicină și cultură. Din acest motiv, fetele generației tale își pot îndeplini orice aspirație – atât în plan personal, cât și profesional.” (Alex Hooper-Hodson)

Cartea conține 5 capitole cu titluri sugestive: 1. E corpul tău și viața ta; 2.Cunoaște-ți propriul fel de a gândi; 3.Prieteni, întâlniri și greșeli pe rețele de socializare; 4.Sex, droguri și alte astfel de lucruri; 5.Învață să te aperi și să fii în siguranță. Fiecare dintre ele începe cu o scurtă introducere în temă, apoi continuă cu probleme cu care se confruntă adolescentele, expuse sub forma unor mesaje primite de autor la redacție, cărora acesta le dă răspunsuri personalizate. Pentru fiecare caz în parte, Alex oferă și mărturii ale unor adolescente care au trecut prin probleme similare și care își prezintă experiențele, dând astfel o notă de intimitate discursului.

Varietatea și particularizarea problemelor aduse în discuție (în total 52) este cu siguranță un alt plus al cărții: De ce nu mă înțeleg părinții? Asta sunt eu!; Am sânii prea mari – Ce pot să fac?; Bunicul meu a murit și nu mă pot opri din plâns; De ce este așa de important bacalaureatul?; M-am îndrăgostit de profesorul meu; Îmi place iubitul celei mai bune prietene. Ce ar trebui să fac?; Am început să fumez și cum nu mai pot să mă opresc!; Prietenul meu vrea să facem sex, dar eu nu. etc. sunt doar câteva dintre problemele abordate într-un limbaj foarte accesibil, pe înțelesul adolescenților. Sfaturile pe care le dă Alex Hooper-Hodson sunt simple, adaptate vârstei pentru care sunt concepute și, cel mai important, cred, sunt oneste și de bun simț, fără a cădea în vreo extremă. Niciun subiect nu este tabu – printre cele 52 de probleme sunt tratate atât chestiuni mai simple, cum ar fi epilatul, culcatul la o anumită oră etc, cât și probleme complexe, ce vizează sexualitatea, depresia, hărțuirea sau altele. Pentru fiecare dintre ele autorul oferă sfaturi avizate, fără a fi partizanul vreunei opinii subiective.

Dacă adolescenta ta are între 12 și 16 ani, cred că o astfel de carte i-ar fi tare utilă, așa că nu ezita să i-o faci cadou cu prima ocazie. Și, așa cum spuneam, cred că te-ar ajuta și pe tine, ca părinte, să depășești sau să deschizi mai ușor discuții aparent incomode pe care ar trebui să le ai cu propriul copil.

O poți cumpăra din multe librării online sau, și mai simplu, o poți primi cadou din partea noastră. Tot ce trebuie să faci este să ne trimiți o pagină din jurnalul tău de părinte la contact@parintedeadolecent.ro, pe care să o publicăm pe site. La finalul lunii iunie, vom stabili câștigătorul, care va primi un premiu frumos, din care face parte și cartea lui Alex Hooper-Hodson, despre cele 52 de probleme ale adolescentelor. Iar dacă ești părinte de băiat, îți trimitem varianta pentru băieți.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.